fredag 8 oktober 2010

Slakt!

Jag har fått mailsvar för de som är intresserade!
Om djuren är ekologiskt uppfödda eller inte gör ingen skillnad i slakten. Djuren slaktas på precis samma sätt.
En uppslaktning går normalt till så att djuret först bedövas med varierande metoder, t.ex. med koldioxid, bultpistol, kulgevär eller elström. Därefter avlivas djuret genom avblodning. Första steget efter avlivning är, när det handlar om grisar, skållning. Skållningen gör att man senare kan ta bort borsten på djuret samtidigt som grisens yta blir renare. Därefter tas borsten bort och grisen kan börja slaktas upp med delning och urtagning.
det är så slakten går till på alla djurslag, hästar, kor, grisar, fjäderfä.
Ett bedövat djur är medvetslöst men inte avlidet. Tanken är att djuren inte skall komma tillbaka till medvetande av de skador som åsamkas i bedövningen och om man skulle tillåta att djuret återfår medvetande kommer djuret att ha irreversibla skador. Dödsorsaken, själva avlivningen, sker genom den avblodning som skall påbörjas inom kort efter bedövning.

Bedövningen i sig är i de flesta fallen tillräcklig för att inom kort döda djuret men om man inte påbörjar avblodningen riskerar man att djuret vaknar och det vore mycket plågsamt för djuret. Genom att påbörja avblodningen genast dör djuret snabbare och risken att djuret skall återfå medvetande (och plågas!) minskas. Det finns föreskrivet hur snabbt avblodningen skall påbörjas efter bedövning. Dessutom får man en effektivare avblodning eftersom blodet snarare pumpas ut än rinner ut. En effektiv avblodning är viktig för köttets hygieniska standard.

De allra flesta människor skulle nog uppfatta bedövningen som avlivning (särskilt i de fall man använder kulgevär eller bultpistol) eftersom man skjuter djuret i pannregionen och djuret rasar ihop helt lealöst. I klinisk mening är djuret dock inte dött. Döden inträder efter avblodning. Ett djur som har bedövats med bultpistol eller kulvapen och lämnas bedövat kommer med stor sannolikhet dock att dö om det lämnas i det tillståndet.

Det är Jordbruksverket som är ansvarig myndighet för frågor som rör djurskydd (avlivning i sig är en sådan fråga. Titta i föreskrifterna för mer information eller vänd dig till Jordbruksverket om du har mer frågor kring avlivning"
www.sjv.se/download/18.71828f571158338f31a80006180/2007-077.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar