måndag 17 december 2012

Tillbakablickar och friskhet från uc

Den 21 juli 2012 så slutade jag att äta gluten.
Det tog mig ca 5 dagar att sluta blöda.

Den 27 juli gick jag ner från 3 st pentasa till 2 st om dagen.
(underhållsmedicin)

Den 13 augusti åt jag färska champinjoner och därefter reagerade min mage i ca 8 dagar efter.
Kan vara att Candidan aktiverades och tarmen redan var känslig.
Tog ca 3 pentasa supp (lokalbehandling) de sista dagarna så magen blev bra igen.

Den 10 september så drog jag ner från 2 st pentasa till 1 st pentasa per dag.

I början av oktober så slutade jag helt med medicinen.

Den 17 oktober åt jag ute och valde Vietnamesisk mat.
Frågade om den var glutenfri och de sa ja.
Den 18 oktober åt jag tacos som jag inte hade tillagat själv.
Tacoskalen är ju gjorda på majs men jag vet inte ang såsen eller tacokryddan.
Fredagen den 19 blev jag dålig i magen.
Det höll i sig i ca 7 dagar.
De sista dagarna tog jag pentasa supp och då blev jag bra efter 3dje tabletten.

Jag vet inte om det var något i maten ute eller något med tacosmaten som gjorde att jag blev dålig.

Då jag började bli frisk så var ändå magen lite orolig.
Jag märkte av saker med magen som jag inte hade varit med om förut.
Dock började allt sakta att avta.
Smärtan som jag haft i magen, på ett ställe, tog dock längre tid att bli av med.
Nu minns jag den inte ens :)

Annars har jag varit väldigt frisk sen jag slutade med gluten.
Magen har ju hållt på att läka så det är därför den har varit orolig.
Dock var jag ju rädd hela tiden för att det skulle dyka upp ett nytt skov.
Men det är inte så konstigt, oron, man visste ju inte vad som skulle hända. :)

Nu är jag helt frisk och har eg varit frisk sen 21 juli med 2 små bakslag.
Men helt frisk OCH medicinfri har jag varit i 2 månader.
Det känns helt underbart och jag har tillomed glömt bort sjukdomen.

Jag tänker fortfarande på att nästan alltid kolla innehållsförteckningen på saker och ting.
I bland äter jag något utan att tänka mig för, att det känns självklart att det inte finns gluten i tex risgrynsgröt eller pepparsalami.
Men...det finns ju vete i vissa av lösgodissorterna, och de är inte choklad med crisp i utan tex sura saker som är gele. Sen tex i julmust ingår bland annat aromämnen från malt eller maltextrakt.
Malt framställs vanligtvis från sädesslaget korn som innehåller gluten.
Livsmedelsverket har vid flera tillfällen undersökt julmust av olika fabrikat, men inte kunnat hitta gluten. Livsmedelsverket har även analyserat det maltextrakt som används vid framställning av de flesta julmustsorter. Inte heller i maltextraktet påvisades gluten.
Det finns dock de som upplever att dom inte tål julmust, men frågan är om det har med gluten eller något annat att göra.


Så ibland tänker man inte ens på gluten för att det känns så självklart att det inte finns i just den produkten man ska äta eller dricka, men ack så fel man kan ha. :)

Det gäller att påminna sig själv och att vara försiktig.
Det tar tid att bli helt frisk och det tar tid att lära sig alla fällor.
Men fan vad kul det är att vara frisk! :)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar