fredag 26 augusti 2011

Kärlek och samspel

En viktig faktor för att ladda kärleksbatteriet är att du låter din partner ta del av ditt liv så att ni kan bygga något tillsammans. Lyckliga par har insett att om ett förhållande skall utvecklas krävs det att de tar gemensamma beslut där båda känner sig delaktiga. Statistik visar att när män inte är villiga att dela sin kraft och styrka med sin partner, är det en 81% risk att förhållandet går i stöpet. Det är också lika viktigt att kvinnorna behandlar sina män med respekt. Men mina data indikerar att en stor majoritet av kvinnorna, till och med i instabila äktenskap, redan gör detta. De lyckligaste relationerna och mest stabila äktenskapen, finner vi där mannen tar hand om sin partner med respekt och delar med sig av sina resurser i beslutsprocessen. När ett sådant par inte kommer överens, arbetar de aktivt på att hitta en neutral lösning eller en kompromiss som fungerar för att båda hellre ska vara nöjda, än att insistera på att var och en går sin väg.

När en relation fungerar bra möter vi upp den andre och tar hand om varandra på ett naturligt sätt. Vetskapen som säger att den person du älskar och litar mest på i livet förstår dig, gör underverk för relationen. Detta verkar kanske uppenbart till den grad att det känns löjligt, men det är essentiellt: Par som är lyckliga, tycker om att spendera tid med varandra.
Om de inte gjorde det skulle de inte vara lyckligt gifta. Uppskattning och beundran är två viktiga element för att en relation skall utvecklas och överleva på sikt. Tyvärr väljer ofta par att se varandras fel, istället för att se de goda sidorna. I hälsosamma relationer respekterar och uppskattar parterna varandra, vilket ger näring åt relationen. Över tid kan irritation och avvisande byggas upp till en sådan grad, att vänskapen försvinner och tonar bort. I sådana situationer tolkas ofta vanliga kommentarer av motparten negativt för att det blivit en vardaglig realitet. Allt blir tolkat mer eller mindre negativt. Om du känner dig arg, stressad, eller känner att du och din partner glidit ifrån varandra, beror det ofta på att du koncentrerar dig på din partners negativa sidor. Detta leder till att stressen ökar, vilket i sin tur ökar distanseringen och isoleringen i relationen.

När jag ibland frågar partners vad de värdesätter hos varandra, tittar de med förtvivlad blick på varandra, medan deras hjärnor förgäves söker efter ett svar. Tidningen Women i England gjorde en undersökning som visade att kvinnor spenderar dubbelt så mycket tid som männen på hushållsarbete. Tiden som kvinnorna spenderade på hushållsarbete var likvärdig med en årlig inkomst av nästan 100 000 kronor. Genom att du påminner din partner om hans/hennes goda kvaliteter, förhindrar du att en bra relation går i kras.
Om detta låter lätt så kommer du upptäcka att det inte alls är helt enkelt. Stärkandet av vänskapen handlar inte bara om att vara snäll. Även om du känner att din relation redan är ganska solid, kanske du blir förvånad över att det finns utrymme att utveckla den ännu mer. Att återupptäcka vänskapen hindrar inte par från att gräla. Istället ger det dem ett hemligt vapen som hindrar grälen från att förstöra hela relationen. Vänskapen är hjärtat i alla relationer.

Matrialet är copyrigt skyddat
http://www.terapisnack.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar