tisdag 26 juli 2011

Ulcerös Kolit

Gammal fråga och svar från inflammatorisktarm.nu
maj, 2011

Hej!
Jag har uc sen 2007.
Har ätit colazid 750 mg sen 2008 eller 2009 regelbundet.
Jag har hört att man kan få biverkningar långt senare av colazid. Jag fick tex tunnare hår långt senare.
Vid senare år då jag hade skov så fick jag skörare naglar och på en hälsokost butik sa hon att om det är pga sjukdomen eller medicinen så hjälpte inte just den vitaminen som de sålde.
Jag har även nu fått problem med kluvna hårtoppar, vilket man ofta får pga torrt hår.
Tror du att topparna också beror på medicinen?
Om nu tarmen inte tar upp näring ordentligt så hjälper väl inte vitaminer och kost för hår och naglar? Eller har jag fattar allting fel? (mina värden brukar se bra ut även då jag har skov)
/
Svar:
Hej!
Det är riktigt som du hört att de läkemedel som vi kallar 5-ASA (5-aminosalicylsyre läkemedel t.ex Asacol, Colazid, Dipentum, Mesalazin, Pentasa kan ge håravfall som biverkan. De allra flesta som behandlas med dessa läkemedel får inget håravfall alls men ett litet antal kan märka att de förlorar mer än de ca 100 hårstrån som vi alla tappar varje dag och mer sällsynt kan enstaka patienter se mer håravfall. När man slutar med medicinen så växer håret dock ut igen.
Det är dock också så att den inflammatoriska tarmsjukdomen i sig själv, alltså utan mediciner närvarande, hos vissa kan ge lite håravfall som komplikation. Det blir således många gånger svårt att i pratiken kunna avgöra vad som orsakat håravfallet.
För att krångla till det ännu mer kan även Imurel=Azatioprin som ju också är en vanlig medicin som vi använder vid behandling av inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) om vi inte får tillräcklig effekt av 5-ASA också den kan ge håravfall.
Det här låter som att IBD-patienter blir skalliga allesammans men så är det inte alls. Ett fåtal drabbas av den här komplikationen och de som drabbas tappar lite mer än det vanliga men det är mycket ovanligt att det blir ett stort problem och hårväxten normaliseras när man slutat eller bytt medicin.
Hårkvaliteten tror jag inte alls påverkas av medicinen.

Hälsningar  Per Karlén


Jag har skrivit igen och frågat ang håret.
Det är sjukt tunt och det påverkar ju självkänslan....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar